domingo, 11 de diciembre de 2011

Fred Uhlman, L'amic retrobat

Fred Uhlman, L'amic retrobat

Edició LABUTXACA (Grup 62)

(Llibre llegit entre el 10 i l'11 de desembre de 2011)

FRED UHLMAN va néixer a Stuttgart el 1901 i va morir a Londres el 1985. Advocat laboralista a l'Alemanya prenazi, conegut pintor naïf a l'exili i celebrat escriptor en els últims anys, va obtenir un gran ressò internacional amb la novel·la L'amic retrobat, basada en la seva pròpia experiència. Aquest èxit es va confirmar després amb la publicació de les seves memòries Història d'un home i dues novel·les curtes més, L'ànima valenta i El retorn, publicades per Columna.

Resum del llibre:

L'arribada de Hitler al poder el 1933 posa punt final a l'amistat de dos companys d'escola. Un d'ells és jueu, l'altre és membre d'una de les famílies més aristocràtiques de Suàbia. Al llarg d¡un any ho havien compartit tot, però arriba un moment en què les seves diferències esdevenen insalvables. El jueu deixarà Alemanya per anar-se'n a Amèrica i oblidar allà el seu país nadiu i el seu gran amic. Trenta anys després, sense esperar-s'ho, el retrobarà novament.

He apuntat les cites següents:

Pàg. 20: Nois de setze a divuit anys
Entre els setze i els divuit anys, els nois combinen moltes vegades una innocència ingènua i una puresa radiant de cos i ànima amb la necessitat apassionada de trobar una devoció absoluta i desinteressada. Aquesta fase acostuma a durar un temps molt curt, però, atesa la seva intensitat i unicitat, resulta una de les experiències més precioses de la vida.

Pàg. 53: Ser de procedència jueva
Evidentment, no podíem ni preteníem negar que érem "de procedència jueva", ni més ni menys que a ningú no se li acudiria negar que l'oncle Henri, a qui feia més de vint anys que no vèiem, era de la família. Però aquesta "procedència jueva" no comportava gaire cosa més que el fet que, una vegada l'any, el dia de l'Expiació, la meva mare anés a la sinagoga i el meu pare no fumés ni viatgés, no perquè cregués en el judaisme, sinó perquè no volia ferir la sensibilitat dels altres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario